Móra Ferenc: Veni Sancte, Te Deum PPEK szám: 410

Móra Ferenc két remekmívű elbeszélése a tanévkezdő Veni Sancte (Szeptemberi emlék) és a tanévzáró Te Deum (Kalcinált szóda) szerepet töltheti be. Mindkettő személyes élményeken alapszik. Az elsőben a nincstelen gyermek tanulási vágyát kapcsolja össze Isten nagyságának hirdetésével, amikor az „Unus es Deus” latin fordítása („Egyedül te vagy az Isten”) adja meg számára a tanulás lehetőségét. A másik már a felnőtt íróról szól, aki inasiskolában okítja a kizsákmányolt, kimerült magyar gyerekeket. Egészévi emberséges bánásmódját furfangos évvégi vizsgával rejti el a vizsgabiztos előtt.
A két elbeszélést a felejthetetlen piarista tanár, dr. Makláry (Moravecz) Lajos (született 1912. szept. 17-én, Abaújváron, meghalt 1977. augusztus 13-án Budapesten) használta föl minden tanév kezdetén és végén. Az ő tanári munkájának is emléket állít ez a program. Minden ilyen alkalommal, a tanév első és utolsó óráján ő maga olvasta föl ezeket az elbeszéléseket, mintegy kijelölve a diákok számára a tanév elején a munkához szükséges hozzáállást, és játékosan megjutalmazva a tanév végén az egészévi kemény munkát.
Mind Móra Ferenc utánozhatatlan elbeszélési stílusát, mind Maklári tanár úr felolvasásának élményét magával vitte egész életére minden diákja. Azóta is meghatódással emlékszünk arra a latin mondatra: Egyedül te vagy az Isten, és a kalcinált szódának a kémikusok előtt is ismeretlen vegyi képletére...

Kattintson a file nevére, hogy letöltse azt!
Név Méret (byte) Magyarázat
mora01.hlp 63.061 A könyv „súgó” (vagy „help”) file változata. Miután átmásolta ezt a file-t a saját személyi számítógépére, indítsa el (pl. kétszeri rákattintással), és máris olvashatja és felhasználhatja a könyvet elektronikusan.
mora01.ico 766 A „help” file-hoz tartozó ikon file.
mora01.txt 45.312 A könyv „text” file változata. Formálatlan file, amely bármilyen szövegszerkesztőbe betölthető.