Harsányi Lajos: Fegyverletétel PPEK szám: 328

A század első felének ismert és becsült pap-költője pályájának utolsó szakaszában, a megváltozott történelmi-társadalmi körülmények szorításában hallgatásra kényszerült, elrekesztődött a nyilvánosságtól. Fojtogatta az ellenséges külvilág, meggyötörte a fizikai létét fenyegető betegség. Ebben az ínséges időben született versei szólalnak meg eme posztumusz kötetben, melynek még maga a költő adta a címét. Az ő fegyverletétele nem a zűrzavarossá vált emberi világ, hanem egyedül a Mindenható előtt megy végbe.
Egyszerű, hagyományőrző, közvetlen hangú líra Harsányi Lajosé. A hívő keresztény szemléletével és alázatával készíti el élete végső számadását. Értelmét, summázatát azonban abban a felsőbb Instanciában látja, melyhez a megváltás bizonyosságával kötődik. Ez a transzcendentális hatalom békíti meg önmagával a mindennapok keserű csalódásain, viszontagságain túl.
A gyöngéd természeti képek, a biblikus múlt elévülhetetlen hagyománya, tulajdon sorsának jelenetei mind-mind az amor sanctus elragadtatásában oldódnak föl, hogy az áhítat egységébe fogják Harsányi Lajos istenes költészetét.

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 774.358 Harsanyi_Lajos_Fegyverletetel_1.pdf
DOC 478.208 Harsanyi_Lajos_Fegyverletetel_1.doc
EPUB 226.988 Harsanyi_Lajos_Fegyverletetel_1.epub
MOBI 232.186 Harsanyi_Lajos_Fegyverletetel_1.mobi


Régi formátum: Kattintson a file nevére, hogy letöltse azt!
Név Méret (byte) Magyarázat
harflt01.hlp 223.986 A könyv „súgó” (vagy „help”) file változata. Miután átmásolta ezt a file-t a saját személyi számítógépére, indítsa el (pl. kétszeri rákattintással), és máris olvashatja és felhasználhatja a könyvet elektronikusan.
harflt01.ico 766 A „help” file-hoz tartozó ikon file.
harflt01.txt 76.438 A könyv „text” file változata. Formálatlan file, amely bármilyen szövegszerkesztőbe betölthető.