Szenior Örömtánc

MOZGÁS + ÖRÖM + AGYTORNA

Közösségi örömtánc, amely energiát ad, boldoggá tesz.

Minden csütörtökön a plébánián délelőtt 10 órától.

A szenior örömtáncot alapvetően 50 év felettieknek fejlesztették ki, mégis jöhet bárki, aki szeret táncolni, de nincs állandó táncpartnere vagy egészségügyi problémája van, ami megnehezíti más táncstílusok gyakorlását, sportok űzését.  A szenior örömtánc lépései egyszerűek, könnyen megtanulhatók.

Nincs szükség táncpartnerre, táncolunk körben és párban, négyen vagy hatan, még ülve is.

A koreográfiák különböző stílusú zenékre készülnek: népek zenéi, klasszikus, latin, swing…, különböző korokból és kultúrákból származnak. Mozdulatainkban nincsenek akrobatikus elemek, gyors forgások, bonyolult lépéssorok, egy intenzív séta mozdulatrendszerének felelnek meg. Kíméletesek az izmok és ízületek számára, így mint sporttevékenységnek, jelentős egészségvédő hatása is van. A táncolás javítja a testtartást, a koordinációs készséget, a koncentrációt és fejleszti a ritmusérzéket. Jótékonyan hat a mozgatórendszerre. Mindenki a saját képessége szerint és egészségi állapotának megfelelően táncol, nincs teljesítménykényszer.

Akut mozgásszervi vagy egyéb betegség esetén azonban ajánlott a kezelőorvossal való egyeztetés.

Vizsgálatok bizonyították, hogy az összes, időskorban végzett szellemi munka vagy fizikai mozgás közül a rendszeres táncolás fejleszti legjobban az agyműködést, késlelteti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Meg kell érteni a koreográfiát, azt meg kell tanulni, figyelni kell a zenére, a ritmusra és a partnerre is. Ezenkívül tánc közben egy gondolattal már előbbre jár az ember agya, hiszen amikor éppen végrehajt egy mozdulatsort, már tudni kell, mi lesz a következő lépés.

A SZENIOR ÖRÖMTÁNCOSOK jobb kedvűek lesznek a zene gyógyító erejétől, tartásuk javul, állóképességük nő és egy  KÖZÖSSÉG tagjaként csökken az elmagányosodás veszélye is.