Egyedülállók lelkinapja a plébánián

Egyedülállók lelkinapja

Egyedülállók lelkinapja

Vidámság és öröm költözött a plébániára
Egy Wass Albert idézettel kaptunk meghívót a november 14-én, szombaton, megrendezett özvegyek és egyedülállók lelki programjára.
Görbe József atya köszöntése után, pontban 10 órakor megkezdődött Bálint Arnold és kedves felsége előadása. Az egész előadás nagyon el­gon­dol­kodtató volt, melyet Brigitta bibliai történetekkel erősített meg.

Egyedülállók lelkinapja 2015

Egyedülállók lelkinapja 2015

Az öregséget az évszakokhoz hasonlította az előadó, mely néha bizony tele van nehézségekkel, kihívásokkal. Ezek: a „Tél”, a „Tavasz”, a „Nyár” és az „Ősz”. Minden évszaknak megvannak a szépségei, de a nehézségei is. Talán mind­e­gyik évszakra elmondható, hogy ha nincs „CÉL”, akkor sokkal lassabban megy az idő, talán akkor még hamarabb is öregszünk. Tehát meg kell találni az aktuális feladatokat, és ha lehet, vonjunk be jó barátokat, ismerősöket és közben jó nagyokat beszélgessünk mindenről, mivel nagyon fon­tos, hogy ami bennünk van, az jöjjön is ki! Így tudunk adni illetve kapni egymástól egy jó szót, biztatást, szabadon, örömmel és szeretettel. Szent Pál mondja: jobb adni, mint kapni. Ha jólesik, akkor még a könnyeinket sem szabad szégyellni. Tavasszal a kert, a kirándulás vár ránk, nyáron pedig sokaknak az unokák édesítik meg napjaikat. Öröm­mel tegyük ezt is, mert bizony ezt a szeretetet semmihez sem lehet hasonlítani, és így észrevétlenül mi is fejlődünk, és talán nagyobb lesz a bizalmunk mások felé is. Ami még nagyon fontos: bízzunk Istenben, hisz neki minden egyes ember nagyon értékes.

Egyedülállók lelkinapja 2015

Egyedülállók lelkinapja 2015

A tea, kávé szünetet Barotai Endre atya megható, de ugyanakkor mégis vidám előadása követte: „A magányról őszintén”. A magány az ember számára azt jelenti, hogy senkit sem fogad el, általában mindent úgy szeretne, ahogy „ÉN AKAROM”. Ezzel szemben, aki szolgálatra hajlamos, az nem magányos, ugyanakkor a komoly döntésekben magunkra maradunk, de az Atya akkor is mindig velünk van. Igaz – Szent Pál mondta – én elhagyhatom az Atyát, de Ő akkor sem hagy el.
Az előadásban elhangzott, hogy az ember társat keres, aki sose hagyja el. Ez pedig az Isten! Minél jobban befogadom, annál inkább teljesebb lesz az életünk, csak tudjunk vele beszélgetni bátran. Az életünk nagy „MAGÁNYAIT” azért adja a jó Isten, hogy akkor eszünkbe jusson Ő. Ő van értünk és szükséges a teljes magány is néha, hisz ekkor történhet meg az „ERŐ” gyűjtés. Ha engedjük, hogy az Atya munkálkodjon bennünk, akkor az Ő szeretete sugárzik belőlünk, amit bölcsen tovább is lehet adni. Szóval engedjük és beszélgessünk minél többet Istennel.
A nagyon finom ebéd elfogyasztása után kiscsoportokra osztódtunk és ki-ki lelki vezetővel, atyával elvonultunk és az előre meg­fogalmazott kérdéseket beszéltük meg közösen, ami nagyon jó, vidám hangulatban zajlott.
Végezetül két órakor egy áldással, közös énekkel fejeződött be a délelőtti program, amit este egy szentmise követett az özvegyekért és egyedülállókért, ezzel zárva az egész napot.
Nagyon szépen köszönjük Barotai Endre atya, Bálint Arnold és Brigitta előadásait, az ízletes ebéd készítőinek munkáját, a résztvevők finom süteményeit, az innivalókat illetve az összes szervező nagyszerűen előkészített, gondos munkáját – feláldozva saját szabad idejüket –, Isten áldását kérve mindenkire!
Hálából egy résztvevőFotó: Csicsiri Ferenc

**************************

2015-ben ismét meghívót kaptunk az özvegyek és egyedülállók lelki napjának megrendezése alkalmából. Közel negyvenen gyűltünk össze. Régiek és új arcok hamar egymásra találtunk. Igazán jó érzéssel fogadjuk az immár három éve megrendezésre kerülő lelki töltekezést. Bálint Arnold és felesége Brigitta  csodálatosan felépített közös mondanivalójukkal már az első percekben lekötötték érdeklődésünket. Érződött, hogy szívvel-lélekkel készültek erre a napra. Nagy odafigyeléssel hallgattuk a szívhez szóló gondolatokat. Áradt belőlük a szeretet és ezáltal jól fel tudtunk lelkileg töltődni. Kívánjuk, hogy tartsa meg az Úr őket az Ő nagy szeretetében!
A negyedórás teaszünetben egymással is kicseréltük gondolatainkat. 11 órától Barotai Endre atyát hallgattuk nagy odafigyeléssel. Fiatalos lendülettel osztotta meg gondolatait az egybe gyűlt testvérekkel, hiszen neki már számos tapasztalata van az időskori konkrét problémákkal kapcsolatban. Javaslatait a derű és a szeretet hatotta át. Rámutatott, hogy a problémákat a belülről fakadó szeretettel próbáljuk elfogadni! Ezután közösen elfogyasztottuk az ebédet, majd kiscsoportos beszélgetés következett.
Köszönetet szeretnék mondani a lelki vezető atyáknak. Nem utolsó sorban köszönetet mondunk minden közreműködő munkájáért. Ez a szeretet, gondoskodás igazán jólesett, hiszen a mindennapok nagy részét egyedül töltjük Isten segítségével.
Sz.E.