Szerezetesek Tere Budapesten

Szerzetesek Tere

Szerzetesek Tere

Kedves Barátunk!

Nagy szeretettel várunk szeptember 18-19-én a Szerzetesek Terén, ame­lyet a budapesti Március 15. téren és a Ferenciek terén rendezünk meg. E terek és a hozzájuk kapcsolódó temp­lomok másfél nap erejéig „nyitott kolostorrá”, a szerzetesekkel való találkozás helyszínévé válnak, ahol jelen lesz a magyarországi szerze­tes­ren­dek színe-java. A Szerzetesek Tere mint­egy 100 szerzetesrend életének, imádságának, tevékenységének, kapcsolatainak több mint 24 órás keresztmetszete, ahol megnyitjuk számodra a szerzetesekkel való találkozás sokszínű lehetőségét. Legyél fiatal, idős, gyerek vagy felnőtt, egyedülálló, családos, barátaiddal, közösségeddel vagy egymagad érkező, katolikus vagy más vallású, útkereső vagy akár magad ateistának valló, ha szívesen élsz annak a lehetőségével, hogy betekints a szerzetesek életébe, ha szívesen beszélgetsz, mesélsz, vagy csak másokat hallgatnál, ez egy rendkívüli és emlékezetes alkalom erre.
A rendezvényen többek között fellép majd a Kaláka együttes és az Octovoice jazz-acapella formáció. Világ­raszóló és egészen egyedi előadással érkezik Hegedűs Endre és felesége Katica, akik művésztársaik­kal együtt nyolckezes zongoradarabot adnak elő a Nagyszínpadon. A Piarista Kápolnában Sík Sándor piarista költő és egykori tartományfőnök, cserkész­ve­ze­tő életét bemutató összművészeti előadásnak lehetünk szem- és fültanúi Dóczy Péter rendezésében.
Ezen kívül, több mint tíz sátorban várunk Téged gasztronómiai, egész­ség­ügyi, tudományos, kulturális, sport és gyermekprogramokkal. Nekünk fon­­­tos, hogy „Veled együtt vagyunk rendben!” Fontos, mert a teremtett vi­lág rendjében egymásra vagyunk utal­va, egymást kiegészítve együtt va­gyunk elegek ahhoz, hogy – Szent­györ­gyi Albert szavaival élve – „szeb­bé tegyük a teremtés ránk eső zugát”.
Szeretettel, figyelemmel és a közösség élményével várunk téged és családodat, barátaidat! Minden program ingyenes!
Ulrik M. Monika SSND nővér a Szerzetesek Tere lelkes szervezője

Tudtad-e?

• Ferenc pápa maga is szerzetes, a jezsuita rend tagja.
• Magyarország legkedveltebb sajt­tí­pusa, a trappista nevét az azt készítő szerzetesrend után kapta: a francia Notre Dame de Port-du Salut kolos­torban élő trappista szerzetesek készítettek először ilyen sajtot.
• A kamilliánus rend szerzetesei fogadalmat tesznek arra, hogy akár életük kockáztatásával is a betegeket szolgálják; a világ olyan részein is ápolják őket, ahol fertőző halálos betegségek vannak jelen.
• Tiszai Luca szociális testvér egy halmozottan sérült felnőttekből álló zenekart alapított. Őket bemutató dolgozatával fiatal tudósoknak járó rangos kitüntetést ért el. A különleges hangszereken játszó Nádizumzum együttes fellép a Nagyszínpadon is.
• Teréz anya nővérei 25 éve jöttek Magyarországra, a legelesettebbek között szolgálnak. Nem csupán ételt osztanak napi 300 hajléktalan ember számára, de szellemi táplálékot és lelki békét is nyújtanak.
• Ma hazánkban összesen 102 rend­ben 644 férfi és 962 női szerzetes van.
• Nap mint nap találkozhatunk velük, nem csak a templomban, hanem az utcán is. Szeptember 18-19-én a Szerzetesek Terén találkozhatsz velük, mert majd mindannyian ott lesznek!
• Róluk és a Szerzetesek Terének cél­jairól, programjairól részletes tájékoztatás itt található: www.szerzetesek.huwww.rendbenvagyunk.hu