A Baba-mama klub hírei

Bognár Szilvia

Bognár Szilvia

A nyári szünet után szeptemberben újra elkezdtük az apróságokkal a baba-mama klubot. A társaság nagy része megmaradt, de sok kisgyerek nyáron óvodáskorú lett és elbúcsúzott a közösségtől. A visszajelzésekből kiderült, hogy a babaklub egykori tagjai sokkal magabiztosabban találták meg a helyüket az új közegben, nem okozott nekik túl nagy gondot a beszoktatás. Hamar találtak új barátokat és a közösség szabályait is ügyesen elsajátították.

RésztvevőkA „nagyok” helyére új apróságok érkeztek. Vannak, akik teljesen újszülöttként kerültek hozzánk, vagy követték testvérüket a társaságban, de olyanok is jöttek, akik hamarosan óvodába mennek és szeretnének előtte egy barátságos közegben, anyukájuk biztonságos közelségében szocializálódni. Sok anyuka elbi­zonytalanodik a gyermekneveléssel kap­csolatos, sokszor egy­másnak ellentmondó információ ren­getegében és jólesik másokkal meg­osztani a prob­lémákat, kérdéseket. Ilyenkor kiderül, hogy más is van hasonló helyzetben és mindig lehet egy jó megoldást találni a nehéz szituációkban. A beszélgetések, játékok, gyurmázás, mondókázás és éneklés mellett idén is kínáltunk olyan programokat, amikor egy bizonyos babás-mamás témában szakértőt hívtunk és így próbáltunk hasznos dolgokat beépíteni a gyermeknevelésbe.

RésztvevőkAz első ilyen alkalomra október 13-án került sor, amikor Jutasi-Varró Diána drámapedagógus, a kistarcsai Simándy József Általános Iskola igazgatónője volt a vendégünk. A bábozás fontosságáról beszélgettünk, többek között arról, milyen fejlesztő erő rejlik a bábozásban, milyen lelki gátakat lehet a kisgyermekeknél bábozással feloldani, milyen egy jó bábelőadás, hogyan rendezhetünk otthon is bábszínházat és hasznos gyakorlati segítséget kaptunk ahhoz, hogy egyszerű sík- vagy kesztyűbábokat házilag is el tudjunk készíteni.

Ezután Petrovics Katica hozta el a gitárját, hogy zenei kísérettel énekeljünk el néhány egyházi és világi dalt a kicsiknek. Csörgőkkel, zörgőkkel, dobokkal valóban interaktív zenekarrá vált a babaklub. A dalolás olyan jól sikerült, hogy nem is akartuk abbahagyni, csak a déli harangszó vetett véget a mulatozásnak. A piciknek annyira tetszett, hogy elhatároztuk, adventben is tartunk még egy ilyen spontán gitáros éneklést.

Résztvevők

November 10-én Bognár Szilvia népdalénekes jött el hozzánk, aki maga is három kislány, köztük egy ikerpár boldog édesanyja. Férjével feldolgozott népzenét adnak elő sokak örömére. „Csintekerintő” című gyermekalbumukat már többször bemutatták a kistarcsai közönségnek. Szilvi ez alkalommal höcögtetőket, mondókákat, népdalocskákat énekelt nekünk, az egyszerűbbeket meg is tanultuk. Márton naphoz közeledvén interaktív mesejátékban játszottuk – daloltuk el Szent Márton legendájának részleteit.

baba_mama_5kKövetkező vendégünk Salné Lengyel Mária, gyógypedagógus-logopédus volt, akivel a beszédfejlődés legfontosabb mérföldköveiről, problémáiról és azok megoldásáról beszélgettünk. December 8-án járt nálunk a Mikulás, adventben tervezünk még egy közös sü­tizést, végül pedig egy kevésbé kel­lemes, de annál inkább fontosabb prog­ram vár még ránk: szokásunkhoz híven kitakarítjuk a babaszobát, hogy az újévben tiszta helyiségben tudjunk játszani.

Továbbra is szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát és babát a hétfői babaklubba, a plébánia emeleti klubhelyiségébe, egy kis vidám játékra, éneklésre, kacagásra, vagy komoly beszélgetésre. A látogatás ezután is ingyenes.

kép és szöveg: Pintérné Hutter Anett