Plébániai katekézis

Plébániai katekézis

Plébániai katekézis

Az elmúlt tanévben indítottuk útjára a délutáni „játszós hittant” a plébánián. Kedden és szerdán az alsós hittanos gyerekek jönnek a plébániára, pénteken a felsősök.

Nagyon népszerű a gyerekek körében, hiszen nem kell a napköziben maradni, együtt lehet lesétálni a templom mellé. A plébánia udvarán jókat játszanak, amíg elkészül az uzsonna. Ilyen finom májkrémes és lekváros kenyeret nem lehet ám otthon enni!

Már mindenki kívülről fújja az étkezési imákat és eszegetés közben csendben hallgatja az éppen aktuális szent életének történetét Ica néni felolvasásában. Evés után folytatódik a játék és akinek kedve van kézműveskedhet.

Kati néni minden szerdán a gyerekekre áldozza a délutánját és együtt játszik velük. Tavaly Erzsike is az unokájával jött és segítette a hitoktatók munkáját. Ezeken az alkalmakon lehetőségük van a gyerekeknek találkozni a plébános atyával is, aki mindig benéz hozzájuk.

Nagyon jó alkalom ez a szülőkkel való találkozásra is, hiszen az iskolában erre nincs lehetőség. A személyes beszélgetéseknek köszönhetően több szülő is tevékenyebben részt vesz a közösségünk életében. Jó látni, hogy a szülők milyen jókedvűen üdvözlik egy­mást és több idő jut a másik meghallgatására.

A szerdai napon ebben az időben van a gyerekek Szkóla próbája és mivel sok Szent Imrés gyerek jár énekelni, nekik is egy jó alkalom találkozni a régi ovis társakkal illetve a nyári táborban szerzett barátokkal.

A pénteki napon, a nagyoknak már kicsit másképpen működik a foglalkozás. Ők önállóan jönnek le és minden alkalommal valami közös étel, vagy sütemény készül. Legutóbb lángos illata lengte be a plébániát. Görbe atya már tudja, hogy minden pénteken valami finomság készül, amiből a két atya is kap kóstolót.

A gyerekekkel most az ősszel voltunk egy idős néninél diót szedni és legközelebb takarítani megyünk. Nagyon segítőkészek és igazából annak örülnek, ha valami feladatot kapnak.

A fentebb leírtakból látszik, hogy jól működnek ezek a plébániai alkalmak. Szívesen fogadnánk azonban még felnőtt segítőket, mert jó lenne a gyerekekkel kisebb csoportban játszani, beszélgetni, leckében segíteni.

Aki kedvet érez a feladathoz, nézzen le hozzánk egy délután!

Méhes Zsuzsa