Orgonaszentelés Fényeslitkén

p1060907

A fényeslitkei templom

A kistarcsai és a fényeslitkei egyházközségek közötti kapcsolat újabb állomása

Hosszas harangzúgás hívta a fényeslitkei híveket templomukba november 8-án vasárnap kora délután, melyre nagy izgalommal készültek és várták az új orgona megszólalását. Zsúfolásig megtelt az Isten háza a rendkívüli eseményre, hiszen a 230 éves templom most kapott először igazi orgonát.

Maga László plébános atya külön köszöntötte a szentelést végző esperes atyát és a vendégeket: a polgármestert, az alpolgármestert (háziorvos), Kisvárdáról néhány zenetanárt, a vendég kántorokat, valamint a kistarcsaiakat.

Fekete Nándor orgonaművész

Fekete Nándor orgonaművész

Maga László plébános és Varga János szabolcsi főesperes, c. kanonok

Maga László plébános és Varga János szabolcsi főesperes, c. kanonok

Az új hangszert szentmise keretében áldotta meg Varga János szabolcsi főesperes, c. kanonok, s ezután sor került a hangszerbemutatóra Fekete Nándor orgonaművész közreműkö­désével. Nándor fiatal korát meghazudtolóan remek zenepeda­gógus.  Nemcsak eljátsza a darabo­kat, hanem a személyes találkozás jegyében be is mutatja. Most sem volt ez másként. A Bach, Schubert és Kodály művet kellő részletességgel ismertette azok felcsendülése előtt, így még maradandóbb élmény nyújtott a hallgatóságnak.

A Kölcsey Televízió munkatársai filmre rögzítették az eseményt. Az ünnepség után a templomajtó­ban házi készítésű pogácsával kínálták a hazaindulókat. A meghívott vendégeket pedig a plébánián látták vendégül hidegtállal, gyümölcsökkel, süteménnyel és üdítővel. Ekkor lehetőség nyílott, hogy az atyákkal, a képviselőkkel és az orgonaművésszel beszélgessünk.

A litkei templom

A litkei templom

A litkei plébánia

A litkei plébánia

A  legközelebbi találkozást, melyre november 22-én, Krisztus Király vasárnapján kerül sor, izgalommal várja a két énekkar. Ekkor a kistarcsai egyházközségbe látogatnak és a szentmisén énekelnek a litkeiek. További képeket nézhet meg albumunkban.

Lauer Tamás

2 thoughts on “Orgonaszentelés Fényeslitkén

 1. Varga János

  Ott voltam. A fényeslitkeiek gyönyörűen ünnepeltek, s erről gondoskodtak: elsősorban a kistarcsai testvéri egyházközség a nagyszerű ajándékkal, aztán Fekete Nándor művész úr a hangszer megszólaltatásával. A szívélyes fogadtatás és vendéglátás családiassá tette az ünnepet. Csak gratulálni tudok! Varga János

 2. Maga László

  Kedves Kistarcsai atyák és hívek!

  Őszinte szívvel, nagy örömmel köszönjük e csodálatos orgonát!! Az ünnep teljességéhez tartozott, hogy az Önök egyházközségéből hatan részt vettek a közös ünnepen! Köszönjük a jelenlétet, köszönjük János atya szolgálatát, köszönjük a művész úr nagyszerű hangszerbemutatóját!
  22-én nagy szeretettel megyünk Kistarcsára! Addig is a jó Isten áldását kívánom a Fényeslitkei Egyházközség nevében:

  László atya
  Fényeslitkéről

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.