Adventi koncert

A Vivace énekkar

A Vivace énekkar

2013-ban sem maradhatott el a templomi énekkar és a zenekar adventi, karácsonyváró hangversenye. A műsorszámokat Csonkáné Kisréti Boglárka kon­­ferálta. Az alábbiakban ennek szer­­kesztett változatát olvashatják.

Sok szeretettel köszöntjük a kedves híveket az immár hagyománnyá vált adventi műsorunkon. Idén a Vivace kórus és az egyházközség zenekara készült egy koncerttel. Néhány szót mondanék a kórusról és a zenekarról.

A kórus vezetője: Kissné Bozó Sarolta

A kórus vezetője: Kissné Bozó Sarolta

A Vivace kórus már 12. éve szolgálja egyházközségünket. Idén tavasszal új karvezetőt kaptunk Kissné Bozó Sarolta „Saci” személyében, aki szakmai tudásával, tapasztalatával és életvidám, energikus személyiségével új alapokra helyezte a kórus működését. A mai koncerttel amellett, hogy boldog pillanatokat szeretnénk szerezni és egy kis ráhangolódást a karácsonyra, szeretnénk azt is megmutatni, hogy mennyi munka van a mai előadásunk mögött. Ez az alkalom azért is különleges, mert az elénekelt darabokat kettő kivételével acapellában énekeljük, vagyis kíséret nélkül.

Egyházközségünk gitáros együt­te­se tavaly tavasszal alakult, főként kistarcsai fiatal zenészekből. A csapat megálmodója és vezetője Goreczky Katalin, aki családjával néhány éve költözött Kistarcsára. Tapasztalt és profi zenész, korábban a Boanergész katolikus zenekar oszlopos tagja volt. Katica és a csapat lelkes és áldozatkész munkájának köszönhetően a zenekart rendszeresen hallhatják a kis­tarcsai hívek a templomban. Minden hónap 2. szombatján ők szolgálnak az esti szentmisén.

Az elmúlt percekben is tőlük hallhattuk Borka Zsolt: Advent című darabját.

A következőkben még az advent hangulatát szeretnénk feleleveníteni. Arcadelt: Ave Maria és Pellegrini: Ó jöjj le Messiásunk című darabját énekli a kórus, majd a hagyományos adventi énekünket az Ó jöjj, ó jöjj üdvözítőt hallgathatjuk meg a zenekar előadásában.

Mielőtt azonban kezdünk megkérem három kórustagunkat, hogy gyújtsák meg a gyertyákat az adventi koszorún. Az elsőt hit, a másodikat a remény, a harmadikat pedig a szeretet jelképeként.

A következő percekben nemzetközi vizekre evezünk. Először egy ismeretlen szerzőtől The first Nowell hangzik fel, majd egy angol karácsonyi éneket, az Angyaloknak hangja zeng című dalt énekeljük, ezt követi egy francia karácsonyi dal Aranyszárnyú angyal címmel, Demény Dezső feldolgozásában. Utána átmegyünk egy kicsit a tengerentúlra és egy dél-amerikai karácsonyi dallal, Kicsi gyermek, pezsdítjük fel ezt a téli, hűvös vasárnapot. A blokk a végén pedig felcsendül Franz Grüber Csendes éj című dala.

A következő két dalunkkal visszatérünk a hagyományos magyar karácsonyi énekekhez. Elsőként Bárdos Lajos Karácsonyi bölcsődalát, majd a mindenki által jól ismert Mennyből az angyalt énekeljük. Előtte azonban hallgassuk meg Jutasi-Varró Diána előadásában Fekete István: Betlehem című novelláját.

Műsorunk végéhez közeledvén először a zenekartól hallhatunk egy Taizé dalt: Várj és ne félj címmel. Utána pedig elkalandozunk kicsit a világi zenék felé. Két közismert dalt énekelünk el: az első Irvin Berlin White Cristmas című dala,amit a kórus magyarul fog megszólaltatni, de a dallam biztosan ismerősen cseng majd mindenki fülében. Koncertünk záró akkordjait Mikola Leontovich szerzeményével a Carol of a Bells vagyis Ünnepi harangok című darabjával zárjuk. Ez egyébként a Reszkessetek betörők című közismert amerikai tévéfilm egyik betétdala.

A Vivace énekkar

A Vivace énekkar

A kórus és a zenekar nevében mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

A fényképeket Süli Roland készítette, köszönjük neki!