Karitász tábor

20. karitász tábor

20. karitász tábor

Augusztus 5-12-ig között került megrendezésre a 20. karitász tábor. Most is ugyanúgy, mint az eddigi esztendőkben nagycsaládos, és hátrányos helyzetű gyermekek táborozhattak, összesen 26 fiú és 10 lány, köztük két kistarcsai fiú is.

Mivel a tábor idején óriási kánikula tombolt, főleg olyan programokat szerveztünk, amivel valahogy ki lehetett bírni a 40 fokos hőséget. A tábort hétfőn rövid megnyitó után játszótéri mini atlétikával, és focival kezdtük, majd este tábornyitó szentmisén vettünk részt. Kedden Balassagyarmatra utaztunk ahol a helyi templomot néztük meg (sajnos Dr. Stella Leontin atyával nem tudtunk találkozni, mert éppen nem volt elérhető), majd estig a strandon voltunk. Mondanom sem kell, a gyerekek egész végig a vízben voltak, mert ezen a napon is 41 fokot mutatott a hő­mérő.

Szer­­­dán táborunkban új prog­­ram volt, ugya­nis reg­gel Kemencére utaz­tunk, ahol először meg­te­kin­tet­tük a helyi tájházat, majd a mú­ze­umvasutat is megnéztük, de saj­nos a kisvonattal nem tudtunk utaz­ni, mert csak hétvégenként köz­lekedik, ezután megmutatták a templomot. Végül a palánki busz indulásáig ismét strandon voltunk. Csütörtökön lelki nap volt. Reggel lovas kocsin lementünk az Ipolyhoz, majd ebédig énekóra és hittanóra volt. Délután kézműves fog­lalkozások voltak, lehetett agya­gozni, bőrözni és rongylabdát készíteni. Akit érdekelt villanyvasutazhatott (a táborvezetők gyermekkori, féltve őrzött vonataikat hozták el), továbbá lehetett rugósfocit játszani, csocsózni, tollasozni. A napot éjszakai túrával és bátorságpróbával zártuk. Pénteken egy tartalmas, gazdag napot töltöttünk a Nomádtáborban. Először a tábor tulajdonosa Kulman József körbevezetett minket, majd egész estig birtokba vehettük a tábort, ahol a szabadon tartott állatokat lehetett simogatni, és családi népi játékokkal játszhattunk (drótkötélpályán való száguldás, íjászat…). A tábort este a Ki mit tud? produkciói és egy rövid buli zárta. Szombaton, reggeli után indultunk haza.

Mindenki nagyon jól érezte magát. Reméljük jövőre is meg tudjuk szervezni ezt a tábort, és sok hátrányos helyzetű gyermeknek adhatunk egy életre szóló élményt.

Tomecz Róbert táborvezető-helyettes