Lelkinap Nagytarcsán

Sátor a nagytarcsai templom kertjében

Sátor a nagytarcsai templom kertjében

A kistarcsai római katolikus plébánia fíliájaként a nagytarcsai katolikusok rendszeres lelki ellátásban részesülnek a kéthetenként megtartott szentmisék és a szentségek kiszolgáltatása által.

Nagy segítség ebben a munkában Somlai József atya szolgálata, mert a kis nyáj nyugalmazott lelkipásztoraként ezt a feladatot Ő látja el.

Nagytarcsai katolikusként megszokhattuk a vallási kisebbségi lét egyszerűségét, csendességét, mely a vasárnapok és ünnepeink megtartásában is megnyilvánul. A néhány fős, családias kis közösség külsőségeiben is másként ünnepel, mint egy több száz fős egyházközség.

A Nagytarcsára költöző új családok között több katolikus is van, akik – ha komolyan veszik hitüket – visszajárnak régi, megszokott plébániájukra, vagy jobb esetben már itt, helyben megtalálták a kapcsolódási pontot a helyi egyházzal. Erre az egyik legalkalmasabb lehetőség az iskolai hitoktatás. Ebből ered az a tény is, hogy a 2012/13. tanévi hittanra beíratott nagytarcsai katolikus gyerekek közül 14-en lesznek elsőáldozók jövőre, akiknek az elsőáldozási szentmiséje reményeink szerint itt, Nagytarcsán, a Bosco Szent János templomban lesz.

Ezen felbuzdulva Görbe József atya a hitoktatókkal megbeszélve indítványozta, hogy szervezzünk lelki napot külön a nagytarcsai katolikusoknak. Bízva abban, hogy a 14 leendő elsőáldozó gyermek családját, és velük másokat is bevonhatunk a helyi közösségbe, a megszokott liturgikus alkalmakon kívül is együtt lehessünk, mely jó alkalmat adhat közösségünk megerősödésére.

Megkezdődött a szervezés. Plébános atya javaslatára a nagytarcsai búcsú előtti szombatra, szeptember 29-ére került az esemény időpontja.

Ezt sikerült áthidalnunk, majd összeállt a program is: délelőtt előadás a felnőtteknek, a gyerekeknek kötetlen játék, foci, 12-kor szentmise, majd ebéd.

Előadónak Szegedi László tápiósülyi plébános atyát hívtuk meg.

A lelki nap kora reggelén Hutter Pál és Kisréti József közreműködésével rövid idő alatt a kis templom kertjében kinőtt egy 50 m2-es sátor, melyet padokkal, asztalokkal rendeztünk be. Néhány nappal korábban hátul a kertben elhelyeztünk egy mobil WC-t. A sekrestye mellett állítottuk fel az üstházat a szükséges felszereléssel együtt, amit Gerzsai János és családja biztosított. A víz kannákban érkezett. Ahhoz, hogy az ebéd időben elkészüljön, az üstben hamarosan rotyogni kezdett a gulyásleves alapanyaga. A főzést két hitoktatónk – Mátyás Ilonka és Méhes Pálné Zsuzsi – felügyelte. Az időközben érkező asszonyok finom süteményeket hoztak magukkal, amiket a sekrestyében tudtunk elraktározni.

A terveknek megfelelően a kicsiket kézműves foglalkozással és arcfestéssel örvendeztették meg a velük foglalkozók. A nagyobbak Balik Levente jóvoltából gyakorolhatták a foci- és lábrugdosást a műfüves focipályán.

Elkezdődött az előadás, melyet jelenlétével megtisztelt Somlai atya és Görbe atya is. Így igen ritka élményben volt részünk: a kis templomban az előadóval együtt három pap volt köztünk egyszerre. Az előadás témája: Isten Országának építése volt. Rendhagyó gondolatokat hallhattunk.

Az előadás utáni rövid szünetben beszélgetésre, vagy gyónásra volt lehetőség. A játékból, fociból visszatérő gyerekeken kívül is egyre többen érkeztek, így 12-kor a hívekkel teli templomban kezdődött el a szentmise; ünnepélyességét emelte kis templomunk meghittsége. Felemelő érzés volt ezzel a közösséggel részt venni Jézusunk áldozatában.

Az ünnepi szentmise után mindenkinek jólesett az elkészült finom ebéd. Egy kicsit szűkösen ugyan, de végül is mindenki talált magának helyet a terített asztalnál, … vagy a sekrestye lépcsőjén.

Az ebédet lezáró finom sütemények egész sora az egyházközség asszonyainak keze munkáját dicsérte. Természetesen a csömöri plébánia jóízű miseborát is kortyolgathattuk ebéd közben.

Jó volt végignézni a jókedvűen beszélgető ötven-hatvan fős társaságon, mely az évszázados múltú kicsiny közösség növekedésének lehet a csírája.

Még az ebéd során plébános atya kérdésére közfelkiáltással döntöttük el, hogy ezt a rendezvényt jövőre is megtartjuk valószínűleg korábbi időpontban.

Végezetül köszönet illeti azokat, akik a lelki nap megvalósítását önzetlenül támogatták!

Szluka István péksége (Sercli Bt.)

– Hutter Pál (sátorkölcsönzés, építés)

– Kisréti József (sátorépítés)

Méhes Pál (felszerelés szállítás)

– Balik Levente, illetve a Grundért Sport Kft. (focipálya használat)

– Gerzsai János (főzőfelszerelés)

– valamint azok, akik a legkisebb süteménnyel, vagy kétkezi segítséggel részesei voltak a készülődésnek

– és mindazok, akik szívükön hordozzák ezt a kis közösséget.

Farkas István