Mária-szobrok találkozója Gyöngyösön

2009.09.27 Gyöngyös, Fájdalmas Szűzanya búcsúja

2009.09.27 Gyöngyös, Fájdalmas Szűzanya búcsúja

Szeptember 27-én a csömöri testvérekkel együtt elzarándokoltunk Gyöngyösre, ahol a Fájdalmas Szűzanya búcsúja alkalmából a hordozható Mária-szobrok találkozóját is tartották.

Ezen a találkozón most a miénkkel együtt 67 szobor vett részt szerte az országból, sőt a határokon túlról is. A program a Mária-szobrok beköszöntőjével kezdődött, ami azt jelentette, hogy minden zarándokcsoport menetben bevitte a szobrát a templomba, mintegy bemutatva azt az Oltáriszentségnek. Ezután az ünnepi szentmise kezdődött a szabadtéri oltárnál, majd annak végén következett az ünnepi körmenet Gyöngyös utcáin, egy viszonylag nagy kört leírva a templom körül. Az utcákon rengeteg ember állt sorfalat, és rengetegen fényképezték a különböző népviseletbe, vagy csak egyszerű kék szalaggal kiegészített ünneplő ruhába öltözött szoborvivő lányokat, fiúkat. A mi Máriás-lányainkat is nagyon sokan megcsodálták. Ők nagyon hősiesen kitartottak a szinte nyári melegben, pedig mind a szentmisén, mind az egy óra hosszat tartó körmenet alatt végig a tűző napon voltunk.

A körmenet, majd a himnuszok és a Gyöngyösi Úrangyala eléneklése után a házigazda ferences atyák és a plébánia közössége vendégül látták a zarándokokat. Vaddisznóból főzött gulyás, „barátburger” és rengeteg sütemény várt ránk a rendház belső udvarán. Itt közben mi is közelről megcsodálhattunk több, színpompás népviseletbe öltözött csoportot is. Miután mindegyikünk feltöltekezett testileg is, a csömöri és a máriabesnyői szobrokkal együtt újra bevonultunk a templomba, és az „Arany Piéta”, a Fájdalmas Szűzanya szobra előtt imádkozva és énekelve köszöntünk el Égi Édesanyánktól.

A kistarcsai szoborral most voltunk először ezen a találkozón, de mindenkinek fantasztikus élményt jelentett látni, hogy mekkora hagyománya van a Mária-szobrok hordozásának nagyon sok más egyházközségben is. Nagyon köszönjük a Máriás-lányok áldozatvállalását, és mindenkinek a segítségét és részvételét, aki elkísérte a szobrot erre az emlékezetes együttlétre.