Patrona koncert templomunkban – december 4-én

A kórus

A kórus

A Patrona Hungariae Gimnázium Leánykara az iskolával egyidős – 1950 óta működik, és Kodály Zoltán szellemi örökségének hordozója, aki több alkalommal személyesen vendége volt intézményünknek.

Iskolai kórus, tehát évente elmennek, kimaradnak a végzősök, és tanévkezdéskor jönnek az új diákok. A fakultációk és a sok különóra miatt a felsőbb évfolyamosok közül egyre kevesebben maradnak, de a fiatalabbak lelkesedése töretlen. A kóruspróbák hetente kétszer 45 percesek. A jelentkezés önkéntes alapon működik. Szeptember folyamán a karvezető meghallgatja és szólamba sorolja a jelentkezőket.

A kórus elsősorban az iskolaév liturgikus ünnepein és iskolai ünnepélyeken, karácsonyi koncerteken énekel, de örömmel tesz eleget meghívásoknak templomokba, egyházközségekhez is. Hazai kórusversenyeken (Éneklő Ifjúság többször is arany minősítéssel, Kórusverseny Debrecenben) rádiófelvételeken, külföldi fesztiválokon (Loreto – Olaszország, Anglia, Türingia, Esbjerg – Dánia) is részt vesz. Ünnepi meghívásoknak is eleget tesz, így orgonaavató hangversenyen, emléktábla avatáson is felcsendül a jelenleg 70 fős Leánykar éneke.

Évtizedes múlt és több közös produkció kapcsolja össze a Leánykart és a budapesti Piarista Gimnázium Fiúkarát. Emlékezetes karácsonyi koncertek, közös előadások Acsainé Dávid Ágnes és Melegh Béla karnagyok irányításával.

A gimnáziumnak 2 CD-je – melyek válogatások a kórusrepertoárból –, valamint Pergolesi: Stabat Mater előadásának DVD-je jelent meg. Pergolesi művét az iskolai bemutatókon kívül a Bakáts téren, Csepelen és Pannonhalmán énekelte a kórus, a művet a zenetanárok kamarazenekara kísérte.

Karnagyok:
Keszléri Ilona M. Stefánia nővér 1950-1963,
Herpyné Légár Piroska 1964-1982, valamint helyetteseiként Németh Veronika és Tardy László,
Mohayné Katanics Mária 1982,
Csillag Gabriella 1982 – 1996,
Lobmayer Ilona 1996 – 2010,
Acsainé Dávid Ágnes 2010-től.

Zeneszerzők, akik a kórus számára alkottak:
Dr. Mathia Károly, Szokolay Sándor, Tóth József Miklós.

Acsainé Dávid Ágnes igazgató helyettes a zeneiskola vezetője

Templomunkban december 4-én 16 órától adnak hangversenyt, melyre szeretettel várunk mindenkit!