Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

Nagymaros

Nagymaros

Az idén október 1-jén volt a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó. 1989 ősze óta a találkozók részeként működik egy gyerekeknek szóló lelki nap „Gyerekmaros” néven.

Eredetileg a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón résztvevő ifjú szülők számára szerették volna megkönnyíteni a jelenlétet. Mára ez a kezdeményezés önálló programmá nőtte ki magát, amelyre már külön gyerekcsoportok is jönnek.

Mivel ezeken a találkozókon manapság már több, mint 800 gyerek vesz részt, a Duna-parton lévő nagy réten, korosztályok szerint altáborokra osztva tartják a programokat.

Kistarcsáról busz indult az egyházközség finanszírozása által és Mátyás Ilona hitoktató szervezése és toborozása révén. Így jutottam el én is két kisebb gyermekemmel erre a csodálatos találkozóra. Nehezen döntöttem az utazás mellett, a sok itthoni program és a másnapi búcsú ünnepe miatt. Végül is a gyerekek mellett döntöttem, mert úgy gondoltam sokat gazdagodhatnak és megérezhetik Isten jelenlétét a másik szeretete által, illetve már régen voltam a találkozón.

Ica néni most volt először, de nagyon ügyesen tudta irányítani és rendezni a gyerekeket, mintha már többször is járt volna itt és ismerné a terepet. A délelőtti mise előtt találkoztunk volna a gyerekekkel, de nekik külön misét szerveztek a templomban, így csak mise után tudtunk együtt lenni.

A Szentháromság

A Szentháromság

Ica nénivel a templomudvarban tartott előadáson vettem részt, amit Orosz István és Rita (görög katolikus pap és felesége) tartott. A Szentháromság ikonját kapta mindenki a kezébe, és abba helyettesítette be a családot. A Családok Éve van, balra az Atya, középen a Fiú és jobbra a Szentlélek, az apa, az anya és a gyermek. Nagyon jól mutatta be István atya a családban lévő létező feladatokat és problémákat, ill. azok megoldását Isten és a hit által. A mai világban élő emberekkel is ott van Isten a mindennapokban, lehet és kell is tudni vele és benne, általa járni az életutunkat a nehézségekben és a megpróbáltatásokban.

Több fakultatív program közül lehetett választani, érdeklődési körök szerint. Ebéd után 14 órától szentségimádás volt a templomudvarban, amin még a kicsik is részt vettek. Nagyon megható és szép volt az Úr jelenlétét megtapasztalni a szép énekek által.

Szünet és énekpróba után 16 órakor volt a szentmise, amit Palánki Ferenc püspök atya mutatott be a templomudvarban. A kicsiknek a templomban volt a mise, az ő nyelvezetük szerint, játékosan. Ezután a nagyok miséjébe bekapcsolódva felvonultak az oltár elé, így mindnyájan együtt lehettünk a szentmisén.

Mise után összeszedve a gyerekeket indultunk a buszhoz, ami nem messze, a Duna-parton várt minket. Szívvel, lélekkel feltöltődve tértünk haza. Sajnálom, hogy kevesen éltek a lehetőséggel, és nem érezték fontosnak, hogy elmenjenek erre a szép helyre és tartalmas programra. Jó volt látni a sok fiatalt, akik itt összejöttek, és együtt töltötték ezt a napot békében és szeretetben, lelkileg megújulva.

Köszönöm József atyának és Ica néninek, hogy én is ott lehettem ezen a szép találkozón.

Lauerné Mónika
Kép: gyerekmaros.hu
Andrej Rubljov Szentháromság ikonja