Segíthetek? – Szívesen adom neked az időmet

Segíthetek

Segíthetek

Néhány éve egy csapat lelkes fiatal felismerte, hogy az erejük teljében lévő nyugdíjasok kiválóan segíthetnek a korrepetálásra szoruló gyerekeken, önkéntes alapon.

Jelenleg négy budapesti kerületben és egy vidéki városban működik a Senior Mentor Program. Az ötlet, hogy a nyugdíjasok erőforrásait a kisiskolások javára lehetne fordítani, Aichelburg Márton fejében született meg.

Egyik oldalon ott vannak a nyugdíjasok, akik otthon ülnek és szenvednek attól, hogy nincsen dolguk. A másik oldalon meg a gyerekek, akik szintén otthon vannak egyedül. Felmérések szerint ugyanis 450 ezer általános iskolás csak cselleng iskola után, vagy egyedül tölti el a délutánját. Ettől frusztrálódnak, és szorongóak lesznek, ami az iskolai teljesítményükre is hatással van.

Görbe József atya fejében született meg az ötlet, hogy ezt a programot a plébánián is meg lehetne valósítani. A hely adott, nyugdíjasok és korrepetálásra szoruló gyerekek is vannak Kis­tarcsán, csak össze kellene hangolni a dolgot.

A mentorok feladata a kisiskolás gyerekekkel az olvasás és számtan gyakorlása az iskola után. Rohanó világunkban, amikor mind a két szülő reggeltől estig dolgozik, kevés szülő ér rá arra, hogy leüljön gyermeke mellé és gyakoroljon vele. Ezek a találkozások alkalmat adnak személyes beszélgetésekre is, amire a gyermekeknek igen nagy szükségük van.

Miért jó, mit profitál a nyugdíjas mentor?

A nyugdíjazással egyik napról a másikra megnő az emberek szabadideje és azok, akik eddig napi 8–10 órában dolgoztak, nem tudnak mit kezdeni magukkal, főleg ha a saját családjuk messze lakik, az unokák esetleg már felnőttek. Ez a program rendszert, értelmet hozhat a mindennapokba. Ezeknek a gyerekeknek csak arra van szükségük, hogy valaki kizárólag velük foglalkozzon. Valójában ez nem is pedagógiai munka, hanem egy olyan személyes kapcsolat, amit a tanító a legjobb szándéka ellenére sem tud megadni a gyermekeknek.

Mentornak jelentkezhet bárki, akinek van türelme a gyerekekhez, nem kell hozzá pedagógiai végzettség. Ezt a figyelemfelkeltő cikket azért írtuk, hogy aki kedvet érez a feladathoz, jelentkezzen a plébánián és azokat a szülőket is várjuk, akik segítséget szeretnének kérni gyermekeik korrepetálásához.

M.Zs.