előadás kategória bejegyzései

MEGHÍVÓ

Adventi koncert 2015

Adventi koncert 2015

A VIVACE kórus szeretettel hívja Önt és családját 2015. december 13-án délután 5 órára a kistarcsai római katolikus templomba adventi zenés áhítatra.
Közreműködnek: a Scola és a zenekar tagjai
Vezényel: Kissné Bozó Sarolta

Trianon 95 éve

Trianoni határok

Trianoni határok

Tavaly szemet szúrt, hogy az Olvasó júniusi számában, egy árva sor sem em­lé­kezett meg Trianonról. Ebből kifo­lyó­lag kíváncsian vártam, a nemzeti ünne­pe­­inkkel azonos időben megjelenő szá­mokat, de sajnos csalódva lapoztam vé­gig az újságokat. Úgyhogy, most papírt és tollat vettem a kezembe, hogy kija­vít­sam eddigi figyelmetlenségünket! Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Több, mint fenyegetés

Boko Hárám

Boko Hárám

A kommunista nagyhatalmi rendszer összeomlását komolyabb megrázkódtatás nélkül vészelte át a világ. Európa sok évtizede nem élt át totális háborút. Most azonban ajtónkon kopogtat mindaz, amit részben az önmagát megtagadó európai civilizáció szabadított ki a palackból, a szellem, nevezzük néven: a Gonosz, aki minden álarcát letépte. Az eddigi totális diktatúrák legalább titkolták az általuk elkövetett borzalmakat (amíg lehetett). Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A Magyar Katolikus Egyház története 1945-1956 között (3. rész)

Czapik Gyula

Czapik Gyula

A térdre kényszerített egyház
1951 nyarától az egyházat a kommunista párt térdre kényszerítette. A párt az Egyházügyi Hivatalon keresztül követelt, parancsolt az egyháznak. Több egyházmegye püspöke börtönben volt. Így sok egyházmegyét nem a püspök, hanem a püspöki helynök, vagyis békepap irányított. A püspöki körlevelekben szerepelt a békekölcsön jegyzése, a mezőgazdasági betakarítás, (a magyar gazda ezt tudta) a téeszszervezés, a beszolgáltatás, a fásítási mozgalom. Tragikomikum volt a csanádi püspök nevében megjelent pásztorlevél, mely ócskavas gyűjtésre biztatott. Íme, a „bajuszos” püspök erőszaka. Megalázó évek az egyház életében. 1951 júliusától a kommunista kormány hozzájárulása kellett a püspökök, főpapok, rendfőnökök kinevezéséhez. Ekkor már Czapik Gyula egri érsek volt a püspöki kar elnöke, mert Mindszenty bíboros és Grősz érsek is börtönben voltak. 1954-ben újjáalakult a Hazafias Népfront, ahol Czapik érsek is beszédet mondott. Biztatta a papságot a Népfrontban való munkára. Egy kattintás ide a folytatáshoz….